Johan Holdings Berhad Data Protection and Privacy Policy (“Privacy Policy”)

This personal data and privacy policy is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act"). For the purpose of this Privacy Policy, (i) "Personal Data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act; and (ii) Johan” shall refer to Johan Holdings Berhad and any of its subsidiaries, related and associated companies and affiliates.

  1. You have in the past and may or will in the future be required to provide Personal Data to Johan in connection with and/or in the course of your dealings with Johan. Your Personal Data may also be acquired by Johan from publicly available sources and from sources within Johan.
  2. Although the precise details of the Personal Data collected will vary according to the specific purpose, the Personal Data that may be collected from you includes your name, NRIC number/passport number, address, e-mail address, telephone number, photographs, financial position, family members and personal information about them (and in respect of job applicants, includes qualifications, employment history, knowledge, experience and expertise).
  3. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied or is not satisfactory then your application or request to Johan for any of the above purposes as set out herein may not be accepted or acted upon and/or Johan will not be able to provide services or benefits to you or otherwise deal with you.
  4. Your Personal Data may be used or processed by Johan or on its behalf for the following purposes:-
    1. carrying out your instructions, providing products and/or services, evaluating and assessing suitability for employment (where relevant) and responding to enquiries by you or made on your behalf ;
    2. researching, designing, launching, promoting and marketing products and services of Johan and monitoring the provision, operation and use of such services or products;
    3. provision of reference (status enquiries);
    4. carrying out credit and other status checks;
    5. purposes connected with the operation, administration, development or enhancement of Johan’s business including for the purpose of which is relevant to support and/or or assist in any of Johan’s businesses (for example, providing information on you and on your working experience to fulfil information as required for the submission of tenders for projects or for fulfilling regulatory requirements;
    6. where required by law, Johan’s considers that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where Johan suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in;
    7. where a third party requires in order for such third party to perform functions or services as required by Johan (for example, to insurance companies who are arranging for Johan’s hospitalisation or accident policy and to banks who are arranging for salary remittances (for employees) and to bank for scholarship disbursements and living expenses payments;
    8. meeting any legal, governmental or regulatory requirements in Malaysia or any other applicable jurisdiction, including disclosure or notification requirements;
    and any other incidental and associated purposes relating to any of the above.
  5. Your Personal Data will be kept confidential but it may be provided to:-
    1. any person under a duty of confidentiality to Johan;
    2. any company or division within Johan and/or to third parties including but not limited to Johan 's project employers, contractors, suppliers and partners;
    3. any relevant agent, contractor or third party service provider who provides administrative, telecommunications, computer, payment, securities clearing, management, audit, insurance, professional or other services to Johan holdings;
    4. any credit reference agency and in default debt collection agencies or similar provider of debt collection or credit information services to Johan;
    5. lawyers, auditors, tax advisors, investment banks, and other professional advisors;
    6. any insurance company and any association or federation of insurance companies (whether or not based in Malaysia);
    7. any person or corporation to whom Johan Holdings transfers or proposes to transfer its interests and/or obligations in respect of you or any product or service provided to you;
    8. any person by whom Johan Holdings is required by applicable legal, governmental or regulatory requirements to make disclosure;
    any other person reasonably requiring the same in order for Johan Holdings to carry out the purposes permitted above.
  6. Your Personal Data shall be stored either in hard copies in Johan Holdings offices or stored in servers located in or outside Malaysia and operated by Johan Holdings or its service providers in or outside Malaysia. Any Personal Data supplied by you will be retained by Johan Holdings as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated above or is required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect Johan Holding's interests.
  7. You are entitled to ask whether Johan Holdings holds data on you and to request access to and the correction of any such data held. A reasonable fee will be charged for processing each data access request. Requests for access to or correction of data held by Johan, should be addressed to :-
    Head of Human Resource (HR)
    Johan Holdings Berhad
    11th Floor, Wisma E & C, 2 Lorong Dungun Kiri
    Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur
    Tel: 603 2092 1858
    Fax : 603 2092 2812
  8. Please ensure that your personal data such as contact details including your addresses, your telephone numbers (including your mobile telephone number), e-mail address and other details are up to date.

Changes to this Privacy Policy

Johan Holdings reserves the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. Johan Holdings advises that you check this Privacy Policy on a regular basis. A copy of the Privacy Policy is available from the Human Resource Department, Johan Holdings Bhd.

In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy, the English version shall prevail

December 2014


Polisi Perlindungan Data dan Privasi Johan Holdings Berhad (“Polisi Privasi”)

Polisi data peribadi polisi privasi ini dirumuskan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Untuk tujuan Polisi Privasi ini, (i) "Data Peribadi" hendaklah mempunyai erti yang dianggap kepadanya dalam Akta. Untuk tujuan Notis ini; dan (ii) “Johan” akan merujuk kepada Johan Holdings Berhad dan mana-mana anak syarikat, syarikat berkaitan dan syarikat-syarikat bersekutu.

  1. Anda telahpun pada masa lalu, dan mungkin atau akan pada masa depan, memberikan Data Peribadi kepada Johan yang berkaitan dengan dan/atau dalam urusan mereka dengan Johant. Data Peribadi anda juga boleh diperolehi oleh Johan daripada sumber-sumber yang boleh didapati secara umum dan juga daripada kumpulan syarikat Johan.
  2. Walaupun butir-butir tepat Data peribadi yang dikumpul akan berbeza-beza mengikut tujuan tertentu, Data Peribadi yang boleh dikumpul daripada anda termasuk maklumat nama, nombor kad pengenalan/nombor pasport, alamat, alamat e-mel, nombor telefon, gambar, kedudukan kewangan, ahli-ahli keluarga dan maklumat peribadi tentang mereka (dan berhubungan dengan pemohon pekerjaan termasuk kelayakan, sejarah pekerjaan, pengetahuan, pengalaman dan kepakaran).
  3. Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan, atau tidak memuaskan kepada Johan maka permohonan atau permintaan anda kepada Johan bagi apa-apa tujuan di atas seperti yang dinyatakan di atas mungkin tidak boleh diterima atau bertindak keatasnya atau Johan tidak akan dapat memberikan pelbagai jenis manfaat dan/atau perkhidmatan kepada anda out berhubung dengan anda.
  4. Data Peribadi anda boleh digunakan atau diproseskan oleh atau bagi pihak Johan bagi tujuan-tujuan yang berikut: -
    1. melaksanakan arahannya, membekalkan produk dan/atau perkhidmatan menilai dan menaksir kesesuaian untuk pekerjaan (di mana relevan) dan memberi respons kepada pertanyaan anda atau pertanyaan yang dibuat bagi pihak anda;
    2. mengkaji, merekabentuk, melancar, mempromosi dan memasarkan kemudahan dan perkhidmatan Johan dan memantau penyediaan, pengendalian dan penggunaan produk atau perkhidmatan tersebut;
    3. peruntukan rujukan (pertanyaan status);
    4. menjalankan penyemakan kredit dan penyemakan status yang lain
    5. tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan, atau penambahan perniagaan Johan serta untuk tujuan yang berkenaan untuk menyokong dan/atau membantu mana-mana perniagaan Johan (sebagai contoh, memberikan maklumat mengenai pengalaman pekerjaan anda yang diperlukan untuk pengajuan tender untuk projek atau untuk memenuhi mana-mana keperluan undang-undang);
    6. setakat mana dikehendaki oleh undang-undang, di mana Johan menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk bertindak balas terhadap apa-apa tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana Johan mengesyaki telah, sedang atau mungkin akan terlibat dalam penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang;
    7. di mana pihak ketiga memerlukannya untuk pihak ketiga tersebut menjalankan fungsi atau perkhidmatan yang diminta oleh Johan (sebagai contoh, kepada syarikat insurans yang mengaturkan polisinyawa untuk pekerja Johan dan kepada bank yang mengaturkan bayaran gaji untuk pekerja Johan (untuk pekerja) dan kepada bank yang mengaturkan bayaran biasiswa and “living expenses”;
    8. memenuhi apa-apa syarat undang-undang, kerajaan atau regulatori di Malaysia atau mana-mana bidang kuasa lain yang berkenaan, termasuk syarat-syarat penzahiran ataupun syarat-syarat pemberitahuan notis;
    dan apa-apa tujuan lain yang bersampingan dan tujuan-tujuan berkaitan yang berhubungan dengan mana-mana di atas.
  5. Data Peribadi anda akan dirahsiakan tetapi ia boleh diberikan kepada:-
    1. mana-mana orang yang di bawah kewajipan kerahsiaan kepada Johan;
    2. mana-mana syarikat atau divisi dalam Johan dan/atau kepada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada majikan projek yang di jalani oleh Johan, kontraktor, pembekal dan rakan kongsi;
    3. mana-mana agensi rujukan kredit dan agensi kutipan hutang atau pembekal yang serupa untuk perkhidmatan kutipan hutang atau perkhidmatan maklumat kredit kepada Johan;
    4. peguam, juruaudit, penasihat cukai, bank pelaburan, dan lain-lain penasihat profesional;
    5. mana-mana syarikat insurans dan mana-mana persatuan atau federasi syarikat-syarikat insurans (sama ada berasaskan di Malaysia atau tidak);
    6. mana-mana orang atau perbadanan di mana Johan memindahmilik atau bercadang untuk memindahmilik kepentingannya dan/atau obligasinya berkenaan anda atau sebarang produk atau perkhidmatan yang diberikan kepada anda;
    7. mana-mana orang di mana Johan dikehendaki mengikut syarat-syarat undang-undang, kerajaan atau regulatori yang berkenaan untuk membuat penzahiran;
    atau kepada mana-mana orang lain yang secara munasabah memerlukan Data Peribadi supaya boleh menjalankan tujuan-tujuan yang dibenarkan dalam perenggan –perenggan di atas.
  6. Data Peribadi anda hendaklah disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat Johan atau disimpan di dalam server yang terletak di dalam atau di luar Malaysia dan dikendalikan oleh Johan atau pembekal perkhidmatan di dalam atau di luar Malaysia. Sebarang Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Johan selama yang perlu bagi memenuhi tujuan yang dinyatakan diatas atau diperlukan untuk memenuhi keperluan regulatori di sisi undang-undang, keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Johan.
  7. Anda berhak untuk bertanya sama ada Johan memegang data anda dan untuk meminta akses dan membuat pembetulan pada mana-mana data tersebut. Bayaran yang berpatutan akan dikenakan untuk memproses setiap permintaan mengakses data. Permintaan untuk akses atau pembetulan data yang dipegang oleh Johan , haruslah dialamatkan kepada:
    Head of Human Resource (HR)
    Johan Holdings Berhad
    11th Floor, Wisma E & C, 2 Lorong Dungun Kiri
    Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur
    Tel: 603 2092 1858
    Fax : 603 2092 2812
  8. Sila pastikan bahawa Data Peribadi anda termasuk alamat rumah dan alamat pejabat anda, nombor telefon anda (termasuk nombor telefon mudah alih anda), alamat e-mel dan butir-butir lain yang berdaftar dengan Johan adalah butiran yang terkini.

Perubahan Kepada Polisi Privasi

Perubahan kepada Polisi Privasi ini boleh dibuat dari semasa ke semasa. Sila melawat semula Polisi Privasi ini dari masa ke semasa untuk mengetahui sebarang perubahan sedemikian. Salinan Polisi Privasi boleh didapati daripada Jabatan Sumber Manusia, Johan Holdings Berhad.

Sekiranya terdapat percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Policy Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai

Disember 2014